Forbud mot oljefyring

Har du en nedgravd oljetank på eiendommen din? Fra 1.1.2020 blir det forbudt å bruke fyringsolje og parafin til oppvarming. Det er Stortinget som har vedtatt forbudet for å få ned utslippene av klimagasser.

Forbudet gjelder fyringsolje og parafin av fossil opprinnelse. Bioolje/biofyringsolje, biodiesel og bioparafin vil det fortsatt være lov å bruke. Gass er heller ikke omfattet av forbudet.

Hvis oljetanken ikke er i bruk bør du fjerne den.
På grunn av fare for oljelekkasjer og forurensning anbefaler kommunen at nedgravde oljetanker som ikke er i bruk fjernes. Dersom oljetanken ikke kan fjernes, må den sikres.

En oljetank har begrenset levetid, og de fleste ståltanker må skiftes etter maks 30 år. Glassfiber har lenger levetid, men det gjelder ikke for tilhørende rør og ledninger.
Lekkasjer fra gjennomrustede eller skadede oljetanker kan forurense både bolig, jordsmonn og grunnvann.

Dersom du eier en gammel oljetank som begynner å lekke risikerer du å bli erstatningsansvarlig. Du kan også få avkorting i forsikringen. Les mer på oljefri.no.

Slik fjerner eller sikrer du oljetanken:
1. Finn tanken, grav opp og rens. Vi anbefaler at du bruker et godkjent firma til tømming og rensing. Firmaet vil håndtere brennbart avfall på en sikker måte og sørge for at tanken er rengjort og gassfri ved levering til mottak. Se oljefri.no for aktuelle firma.
2. Hvis tanken ikke kan fjernes skal det dokumenteres at den er rengjort og forsvarlig sikret. Tanken skal rengjøres, fylles og påfyllingsrør må fjernes. Hvis du likevel velger å gjøre jobben selv må du være oppmerksom på at innholdet skal håndteres forskriftmessig og forsvarlig, og leveres til godkjent mottak. Tips til hvordan du kan dokumentere jobben finner du lenger nede.
3. Send melding til kommunen med dokumentasjon. Hvis du bruker et firma kan de besørge dokumentasjon og innsending.

ENOVA øker støtten ut 2018
ENOVA kan gi inntil 50 000 kroner i støtte ut 2018 hvis du bytter ut oljefyren med en varmeløsning som de støtter. Har du oljekamin, får du 6 000 kroner hvis du erstatter den med en rentbrennende vedovn, pelletskamin eller luft-til-luft-varmepumpe.
Les på Enovas nettsider: Fjerne fossil oppvarming.

Har du spørsmål?
Kontakt servicekontoret på tlf. 38 35 77 00.

Bilde av oljetank

Foto: www.oljefri.no