Kommuneplanen er kommunens overordnede strategiske styringsdokument og inneholder mål og retningsvalg for kommunens utvikling. Planen består av en samfunnsdel og en arealdel.
Kommuneplanens arealdel viser sammenhengen mellom framtidig samfunnsutvikling og arealbruk, og angir hovedtrekkene i kommunens arealdisponering. Arealdelen omfatter plankart, bestemmelser og planbeskrivelse.
Arealdelen fastsetter sammen med godkjente reguleringsplaner hvilke nye tiltak som kan settes i gang rundt om i kommunen. Kommuneplanens arealdel beskriver også hvilke viktige hensyn som må tas når kommunen skal utvikles.
Gjeldende arealdel ble vedtatt av kommunestyret 9. september 2015.
Gjeldende arealdel
Kommuneplanens arealdel 2015 - 2027 ble vedtatt 9. september 2015. Planens overordnede mål er befolkningsvekst og bærekraftig arealpolitikk. Du finner planen i planregisteret.
Vi lager ny arealdel
Vi er i gang med å lage ny arealdel for Kvinesdal kommune. Her kan du følge planarbeidet.
Målet med ny arealdel er at den skal bidra til å nå målene i kommuneplanens samfunnsdel, og legge til rette for en bærekraftig samfunnsutvikling og overgangen til et lavutslippssamfunn.
Ny arealdel skal være et oppdatert styringsverktøy for overordnet, strategisk og langsiktig arealplanlegging i tråd med ny samfunnsdel, regionale og nasjonale føringer samt endringer i lovverket. Arealdelen skal ha oppdaterte bestemmelser og retningslinjer som bidrar til tydelig, forutsigbar og effektiv saksbehandling.
Planprogram
Kvinesdal kommune skal lage ny arealdel for kommunen. Den nye arealdelen skal sikre at vi utvikler våre arealer i samsvar med vedtatte mål for Kvinesdalsamfunnet i kommuneplanens samfunnsdel.
Planprogrammet legger grunnlaget for arbeidet med revisjon av kommuneplanens arealdel, og er en «plan for planen». Her beskrives mål for planen, gjeldende føringer, viktige temaer i planarbeidet, hva som skal konsekvensutredes, opplegg for medvirkning og fremdriftsplan.
Den langsiktige arealstrategien i kommuneplanens samfunnsdel skal legges til grunn for revisjon av kommuneplanens arealdel.
Viktige temaer i planarbeidet er:
- Klima- og miljøvennlig utvikling
- Boligbygging
- Spredt utbygging i LNF-områdene
- Næringsarealer
- Arealer til offentlig formål
- Landbruk, naturmangfold og friluftsliv
- Samfunnssikkerhet og klimatilpasning
- Andre temaer og problemstillinger knyttet til plankartet og bestemmelser, oppheving av kommunedelplaner, hensynet til klimaendringer og eldre reguleringsplaner.
Les fastsatt planprogram her. (PDF, 905 kB)
Kommunestyret fastsatte i møte 24. mai 2023, sak 22/23, planprogram for revisjon av kommuneplanens arealdel 2024-2036 med hjemmel i plan- og bygningsloven § 11-13.
Kommunestyrets behandling kan leses her (PS 22/23).
Prosessen frem mot ny arealdel
Nedenfor ser du fremdriftsplanen for arbeidet med ny arealplan. Planarbeidet er forsinket i forhold til den opprinnelige fremdriftsplanen som er fastsatt i planprogrammet.
Oppdatert fremdrift per mars 2025:
Høring av planprogram, arealinnspill
Utarbeide planforslag
August 2024 til februar 2026
Første gangs behandling av forslag til plan
I løpet av første kvartal 2026
Høring og offentlig ettersyn
I løpet av første kvartal 2026
Medvirkning
I løpet av første kvartal 2026
Bearbeide planforslag og behandle merknader
Medvirkning
Kvinesdal kommune har et uttrykt mål om innbyggerinvolvering i samfunnsutviklingen. Ved revisjon av kommuneplanens arealdel vil det blir tatt i bruk ulike former for medvirkning. Noen medvirkningsaktiviteter vil være tilgjengelig for alle. Det vil også blir gjennomført egne møter med offentlige myndigheter, foreninger og interessegrupper.
Foreninger og interessegrupper som har temaer som dere er særlig opptatt av og som dere ønsker å bli invitert til medvirkning på, eller om dere ønsker egne dialogmøter med kommunen, ta kontakt med kommuneplanlegger Nina Nissestad.
Medvirkning i planarbeidet skjer i tre faser:
Fase 1: Varsel om oppstart med høring av planprogram og arealinnspill (gjennomført).
Fase 2: Planfasen: Utredning og utvikling av planløsninger med eventuelle alternativer.
Fase 3: Planbehandling: Høring og offentlig ettersyn av planforslaget.